Placinta de varza / Zelná placka

18.08.2012 00:22

 

Kdo byl v Rumunsku, asi se setkal se specialitami na stáncích. Někdo ochutnal, někdo se bál. Co mne a Editě chutnalo a můžu doporučit, to byly placky plněné zelím, popřípadě bramborou či sýrem. Jo a příprava? Je to jídlo chudých a zkusit to můžete také u nás v našich poměrech. Zde je recept:

 

Čas přípravy: Podle mého asi 1 hodina a kousek, během přípravy se totiž hodinu vaří zelí :-) 
(střední složitost, zkuste s dětmi o víkendu) 

Složení: 
Na těsto:
1 hrnek mléka,
1 žloutek,
1 lžíce oleje,
2 lžičky cukru,
2 lžičky soli
1 lžíce droždí (lze i necelý sáček droždí v prášku)
500 g hladké mouky

Pro náplň:
Na jemno krájené kysané zelí (nejlépe obsah sáčku opravdu na jemno nasekat, lépe se to pak i jí)
Pepř
trochu oleje

Příprava:

Pozn. Těsto si můžete během přípravy vylepšit trochou najemno nakrájené slaniny nebo usmažené najemno nakrájené cibule :-)

Postup: Smíchejte droždí s cukrem, dokud se nespojí, přidejte teplé mléko, sůl, olej a žloutek, smíchejte, na závěr dodejte mouku. Ponechejte těsto v teple a klidu cca. tři čtvrtě hodiny až půl hodiny (no jako buchty páč je v tom droždí). Zelí vaříme asi hodinu. Do kysaného zelí přidejte pepř. Z těsta uberte první část velkou asi jako tenisový míček, rozválejte, dejte na jednu půlku zelí a překlopte taka by zelí bylo uvnitř placky. Opět rozválejte, překlopte, rozválejte a překlopte, občas placku pobouchejte válečkem, aby se těsto dostalo mezi vlásky zelí a dobře se propojilo (u stánku je co chvíli slyšet bouchání). Nakonec uválejte placku velikosti palačinky a dejte na pánev potřenou trochou oleje, osmažte z obou stran. Stejně můžete placku naplnit vařenou bramborou se slaninou nebo tvarohem či strouhaným sýrem.

Víc jsem toho nevykoukal, je to dobré a asi si to zopakujete, protože to stojí za to :-) V Rumunsku za to dáte myslím 2,30Lei což je asi 12 korun a najíte se ze dvou placek - holky i z jedné.

 

DOBROU CHUŤ a napište zda chutná a zda jsem to dobře okoukal :-)

—————

Zpět